Hoewel de meeste mensen wel zullen weten aan welke hand én aan welke vinger je de trouwring draagt vinden we het wel leuk om te vertellen hoe dit is ontstaan. En voor de mensen die toch (stiekem) opzoek zijn naar het antwoord; De trouwring wordt in Nederland over het algemeen aan de linker hand en aan de ringvinger gedagen. Echter kan het in Nederland verschillen of je de trouwring links of rechts draagt. Dit is afhankelijk of je Katholiek of Protestants bent. Als Katholiek draag je de trouwring links en wanneer je Protestants bent draag je je trouwring rechts. Heb je geen geloofsovertuiging (Atheïst) dan draag je de trouwring over het algemeen aan je linker hand.
Hoewel het voor de meeste mensen vrij gebruikelijk is dat je de trouwring aan je linkerhand draagt. Is het wel leuk om te vertellen waarom dit is én waarom onze ringvinger de “Ringvinger” heet.
Wat is de ringvinger?
In veel westerse culturen wordt de ringvinger aangeduid als de vierde vinger aan de linkerhand. De traditie van het dragen van een trouwring is ontstaan vanuit de overtuiging dat deze vinger een ader heeft die rechtstreeks naar het hart loopt.
Uit onderzoek is gebleken dat trouwringen om elke vinger gedragen worden, zelfs om de duim. In sommige landen zoals India, Duitsland, Spanje, Noorwegen en Rusland draagt men de trouwring traditioneel aan hun rechterhand. Het is interessant om te zien dat met alle huwelijkstradities die mensen besluiten zich op de een of andere manier eigen te maken, de ringvinger er een is die de meeste mensen behouden.
Expert aan het woord
Stephanie Selle is een juwelier en liefhebber van sieradengeschiedenis met meer dan 20 jaar ervaring in de branche. Ze is de eigenaar van With These Rings, gevestigd in Washington, een werkplaats die gespecialiseerd is in het helpen van koppels bij het smeden van hun eigen ringen.
Hieronder gaan we dieper in op het intrigerende verhaal achter de traditionele plaatsing van de ringvinger en waarom je ervoor kiest (of niet kiest) om deze gewoonte te volgen.
De geschiedenis en betekenis van de ringvinger
De traditie en symboliek van de ringvinger gaat terug tot de oudheid. Volgens de legende geloofde men dat de ringvinger een ader had die rechtstreeks met het hart was verbonden, zodat de harten van geliefden verbonden zouden zijn door hun ringen. De vroege Romeinen noemden dit de Vena Amoris, of liefdesader. Om een op liefde gebaseerde verbintenis te benadrukken , werd er een ring om die specifieke vinger geplaatst om de romantiek aan te duiden die het pasgetrouwde stel deelde, waardoor in wezen hun harten werden verbonden.
Helaas laat ons moderne begrip van anatomie zien dat alle vingers veneuze verbindingen hebben met het hart en dat er niet zo’n unieke ader bestaat, waardoor de schattige symboliek wordt verbrijzeld. Toch geldt de traditie nog steeds voor veel paren die hun linker ringvinger aanduiden om hun toewijding aan elkaar aan te duiden.
Veel gestelde vragen over ringvinger
Kan ik mijn trouwring en verlovingsring op verschillende handen dragen?
Absoluut! De keuze komt vaak neer op persoonlijke of culturele voorkeur. Sommigen kiezen ervoor om hun trouwring aan de linker ringvinger te dragen en hun verlovingsring aan de rechterringvinger. Of je ervoor kiest om een eeuwenoude traditie in ere te houden of je eigen traditie te creëren, is helemaal aan jou.
Kan ik ringen om mijn ringvinger dragen als ik niet verloofd of getrouwd ben?
Een oud wijvenverhaal geeft aan dat het dragen van een ring zonder betekenis aan je linker ringvinger ongeluk kan brengen. Niet het bijgelovige type? Als de ring past, draag hem dan! Dat gezegd hebbende, kan het dragen van een ring om die vinger voor anderen betekenen dat je een toegewijde relatie hebt, wat misschien niet ideaal is als je een spontane date wel ziet zitten.
Is het oké om altijd ringen te dragen?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om die ringen altijd aan te houden wil je mogelijke schade aan de ringen voorkomen. Denk hierbij aan krassen op het metaal, beschadiging van de stenen of misvorming van de zetting. Je zal de ring tijdens het schoonmaken (vooral als je chemicaliën gebruikt), naar de sportschool gaat of deelneemt aan andere fysieke activiteiten, en zelfs voordat je naar bed gaat. Als je je ringen ’s nachts af doet, worden niet alleen uw ringen beschermd maar kunnen eventuele zwellingen worden voorkomen.
Hoe meet ik de maat van mijn ringvinger?
Een verrassend aantal factoren spelen een rol bij het opmeten van een ringvinger. Naast de vorm en maat van je vinger, moet je ook rekening houden met je levensstijl en de daadwerkelijke ring die je in gedachten hebt. Als je regelmatig deelneemt aan activiteiten waarbij je vinger kan opzwellen, zoals fysieke inspanning of lange reizen, moet je daar rekening mee houden. Het klimaat is een extra factor, omdat handen en vingers in de zomer sneller opzwellen en in de winter minder snel opzwellen vanwege de kou. De breedte van de ring heeft ook invloed op de maatvoering, aangezien bredere ringen de neiging hebben om strakker te zitten.
Het perfecte moment om je ringvinger op te meten voor een ring
Om de perfecte pasvorm te garanderen, is de beste tijd om te meten wanneer je lichaam zich het meest normaal voelt, dus bij kamertemperatuur op het midden van de dag (vingers kunnen ’s nachts of na het eten opzwellen), bij voorkeur niet nadat je naar de sportschool bent gegaan of na een warme maaltijd. Als je twijfelt over je ringmaat, overweeg dan om je professioneel te laten opmeten.
Hoe de ringvingertraditie te volgen
Van trouwringen tot vingertattoos, er zijn veel manieren om je liefde voor je partner uit te drukken en vast te houden aan de traditie.
De trouwring
Zoals eerder vermeld, worden trouwringen meestal gedragen aan de vierde vinger van rechts op de linkerhand, vooral in het Westen. Maar uiteraard mag je je trouwring ook aan de rechter ringvinger dragen. Daarmee volg je het voorbeeld van veel Midden- en Noord-Europese koppels. Ook orthodoxe christenen droegen gewoonlijk hun trouwring aan de rechterkant. Dit was ook het geval in India, omdat ooit werd aangenomen dat de linkerhand vuil zou zijn. Maar tegenwoordig kan elke hand een thuis zijn voor huwelijkssnuisterijen.
De verlovingsring
Traditiegetrouw dragen pas verloofden de verlovingsring aan de linker ringvinger (gewoonlijk de verlovingsringvinger genoemd). Interessant is dat sommige mensen in Europa die ervoor kiezen hun trouwring aan hun rechterhand te dragen, hun verlovingsring nog steeds aan de linkerkant dragen en deze dan overdragen. Daarentegen kunnen verloofde stellen in Colombia en Brazilië banden als verlovingsringen aan hun rechterhand dragen en na het voltooien van hun geloften ringen naar de linkerhand verplaatsen. Zweedse bruiden kunnen unieke trouwringensets dragen, bestaande uit een verlovingsring, trouwring en de ring van het moederschap.
De belofte ring
Tegenwoordig zijn ze overwegend op dezelfde manier begaafd, maar de werkelijke “beloften” achter een belofte ring kunnen verschillende betekenissen hebben voor verschillende mensen. Toewijding is hier het algemene idee, maar of die toewijding betrekking heeft op een aanstaande verloving, onthouding tot het huwelijk, het idee van voor altijd of alleen de nabije toekomst, varieert. Wat de plaatsing betreft, bestaat er geen specifieke regel, maar velen geloven dat de vinger die je hebt aangewezen als je “verlovings- en/of trouwringvinger” de grootste betekenis heeft.
Het bericht Aan welke hand-en vinger draag je de trouwring verscheen eerst op Nienke Geres.